Dočetla jsem knihu, která se jmenuje "Čado - tajemství čajového obřadu", vypráví o přehledné historii čaje a úvodu do filosoficko-estetických aspektů čajového obřadu a jeho významu v kontextu japonské kultury a zenového buddhismu. Součástí tohoto spisu je i slavná Kniha o čaji Kakuzo Okakury. Přílohu tvoří studie Tajné čajové recepty z Macaa. Zajímá i Vás toto téma? Zaujala Vás historie přípravy čaje a všechny ty tradice, které při obřadu musíte dodržovat?
Mě nejvíce zaujal zvyk "otáčení čajových misek". Spočívá v tom, že hostitelka přinese k hostovi misku s čajem a následně před položením jí otočí nejhezčí stranou k hostu:) A když pak host dopije (mimochodem čaj se pije třemi doušky a zbytek čaje se "dosrkne", čímž dáte najevo, že vám chutná a děkujete hostitelce) otočí misku tím nejhezčím místem zase k hostitelce a poděkuje, ...
Je to zvláštní zvyk, ale hodně to symbolizuje, ale těchto zvyků čajový obřad zahrnuje hodně:) A Vám se líbí?
No, obvykle je na misce nějaký obrázek, a když ne, tak tam jě nějaká skvrvna, která tu misku dělá zajímavou..:) Není to jen jednobarvená miska...:) A když je, tak sama hostitelka určí nejhezčí místo misky, ...:)
No ono před pitím se miska třikrát v rukách otočí, pak se třemi doušky čaj vypije a pak se miska zase třikrát otočí nazpět. Jinak jak je to s nejhezčím místem na misce nevím, ale Japonský čaj sem měl i s malým výkladem od pravého Japonce a o tom, jakou stranou kam ho mám položit nic neříkal. Ale byla to jen taková hodně hodně hodně odlehčená verze opravdové přípravy čaje, tak nevim, možný to je a pokud to píšou v té knížce, tak i velmi pravděpodobný :o)
Já jsem také měla výklad, co se dělá u čajového obřadu od pravého Japonce, tedy spíše japonky, muže jsem to nikdy dělat neviděla... :) Myslím si, že jak jsem to popsala je to dobře..:) Přála bych si být součástí pravého nefalšovaného :-D čajového obřadu, např. v Kyotu, tam to musí být úžasné... Ta příroda, zachovalá kultura... nu, prostě to prostředí,...
no vsak ja nerikam, ze tvuj vyklad je spatne, to bylo spis doplneni, ja myslim, ze to plati oboje :o) No ja bych si dal čaj spíš na Nakamuře, to je prej nejhezčí místo z celýho Japonska.