Mno,tak aby tu nebyla řeč jenom o bojových uměních,které třeba někoho zajímají méně(vůbec),tak jsem doufám našel nějaké téma u kterého nás bude diskutovat víc...Doufám že mi někdo neurve hlavu,že tady cpu nějaké blbosti...=D
mno tak já myslím že japonský žvotní styl je docela rychlý, po nocích docela divoký :) jinak si myslím že narozdíl od "západních" zemí mají v japonsku slova "úcta", "respekt" a "čest" pořád nějaký význam, a to je jedna z mnoha věcí které mě na japonsku uchvátily :)
Hm, někde jsem i četla, kde se setkává tamní mládež. Podle fotek to je vážně živé místo. Mladí lidé se tam nebojí projevit svůj ,,imič" a nejlepší jsou i střety generací, kdy jsem na jednom snímku viděla stařečka v čepičce a mírně sešlém sáčku a vedle něj holku na vysokých podpadcích, v kožených kalhotách a cvočky kam se podíváš, jak ťuká cosi do růžového mobilu. Vážně cool! =D
Pokud navštívím Tokio, určitě na to místo zajdu a poptám se jich, jestli by mi nezapózovali. Dokonce, pokud se jich zeptáte, najdete pár fanoušků Nedvěda a našich sportovců, nevyjímaje krasobruslaře. =p Japonci o nás prostě vědí a mají nás rádi.
I když, pokud na ně promluvíte anglicky: ,,Víš odkud jsem?"
Na 99% odpoví: ,,Jsi z Ameriky, že?" =D
Od taťky kamarád byl na púl roku v Japonsku a prý tam je taková pracovni morálka,že jednomu zaměstnanci bylo úplně trapně,když si chtěl zažádat o dovolenou,aby se mohl zabít...Oni mají práci (jen 1)na celý život a považují ji za druhý domov...A v žádnem případě se za ni nestydí...
Tak to jsem nevěděla.
Mimochodem, sebevraždy tam jsou i nadále zvykem? A nebo to je sebevražda ve stylu skočit pod auto. Pochybuji, že si dnes ještě pářou břišní partie.
A nebo mě vyveďte z omylu, prosím.
Takže zaprvé správný název není harakiri, ale sepukku. Harakiri znamená doslova rozpárání břicha a tak to nazývaj neznalí nejaponci. Ten pojem nepochází od japonců (i když to japonsky je). Správně se to nazývá seppuku, což je výraz pro rituální sebevraždu a rozhodně ji nepraktikovali jen zloději a pofidérní osobnosti, ba naopak!!! Seppuku je věcí cti a o tu zlodějům asi moc nejde ;) Seppuku páchali mimo jiné například významní generálové po kapitulaci Japonska ve 2. světové válce.
Permalink Odpověď přidal(a) Pátrač na 11.června.2008 v 17:14
Jistě, kdo viděl Vlk samotář a mládě, ví. Jako hlavní postava vystupuje asistent při seppuce, čili ten co stíná hlavu. Byl to zmocněnec ,,vlády".
Dalo by se říci, že lidi popravoval, protože né všichni chtěli být usmrceni. Pokud šlo o popravu, dal se popravovanému do ruky vějíř a zmocněnec mu prostě při sezení hlavu usekl.
Správná seppuka proběhla tehdy, pokud si dotyčný začal párat břicho a jakmile už nemohl, asistent mu hlavu uťal mečem. Tak trochu rána z milosti.
Harakiri začali myslím používat až Američani, když na jejich lodě útočili sebevražední japonští piloti.
harakiri má spojení s japonskými piloty? nemyslíš náhodou kamikaze (božský vítr - krásný název pro "sebevraždu" ;) )? :) nejsem si tím jistý, ale harakiri podle mě s letectvím nemá nic společného ;)