Nazdárek lidičky. Rozbaluji Sushi téma, jelikož bych Vás chtěl požádat o tipy, rady, zkušenosti, fotky apod. z této oblasti, abych stránky e-Sushi.cz mohl doplňovat, aktualizovat apod. Chtěl bych znát Vaše zkušenosti a hlavně co komu chutná! :-)
Ahoj! Když jsem byl jednou zase navštívit velký obchoďák, tuším, že to byl Globus (?), objevil jsem tam něco, co se jmenovalo Sushi kit. Poměrně větší krabička obsahovala téměř všechno co potřebujete na přípravu klasického Sushi, na krabičce je tuším Maki Sushi. Jediné, co bylo potřeba, bylo dokoupit rybí maso. Sehnal jsem si k tomu syrového tuňáka - já vím, ale lepší nějaká ryba, než žádná. Náplň z krabích tyčinek jsem vážně dělat nechtěl. 8)
Postupovali jsme podle přiloženého anglického návodu, který jsem korigoval podle četných návodů na internetu, ale pravděpodobně jsme nepostupovali 100% správně. Rýži se nám povedlo převařit - mírně řečeno. Místo krásné mírně lepivé rýže jsme dostali rýžovou hmotu nápadně připomínající maltu, která držela v hrnci jako přibitá. No, ale nakonec se nám ji povedlo vyndat a vytvořit válečky Sushi.
Nakonec to nebylo tak špatný, jak jsem očekával, i když ta rýže byla hrozná. Rozhodně potřebuji vyzkoušet opravdové Sushi od profesionála, jinak nepoznám, jestli jsem to zase zkazil nebo ne. 8)
Ale je to věda, někdo rýži proplachuje a někdo zase ne. Já osobně vezmu rýži, propláchnu ji a dám do hrnce. Pak přidám vodu, přiklopím a přivedu co nejrychleji k varu. Až se to začne vařit, zamíchám to opatrně, ztmlumím a až se rýže uklidní, tak ji přiklopím a opravdu pomalinku dělám.
Ono se to hezky dělá, bublá. Občas lehle zamíchám, no spíše zkontroluji, zdali se to nepřipeklo a zdali je tam voda či ne.
Po chvilce, nestopuji to, to se snad ani nedá, vezmu hrnec a když tam není skoro žádná voda, tak to dám pryč. Tohle celý snad trvá 10 minutek.
Odklopené ještě v průběhu asi 15 minutek zamíchám a nechám být.
Rozhodně se neboj rýži ochutnávat v průběhu... To je nejlepší kontrola :-)
No a po těch 15 minutkách to dám do misky a potom přidám ty různé věcičky, co jsi určitě všude našel a dočetl se..
k syrovýmu tuňákovi: Hele, vždyť to je OK, taky dobrý, mě teda taky chutná. Jediné co nemusím do sushi je mrkev, ale na druhou stranu zbožňuji avokádo.
Jo a koukám, že ta fotka vypadá dobře, hlavně že se povedlo. Ono jednou se nepodaří, ale druhý pokus už bude dobrý.....
A profesionál? Já taky nejsem, ale sushi miluju. Jedl jsem ho i od profesionála, na rautu, v cizině, ale i doma a celkově mohu říci, že jediné co ještě musíme s manželkou doladit je vzhled, ale jinak je vše, jak má být.
Je pravda, že doma si neudělám nějaké exotické sushi, to je lepší opravdu zajít někam a napapat se tam :-)
Tak hodně zdaru a třeba někdy...
Jo a nakonec, malta je přeci jenom taky potřebná ke zdolání a postavení nějakého baráku, ne? Takže trochu méně vařit a dílo se podaří!
Koukám, že sem si koupil stejnej sushi kit jako Ty, já ho koupil v akci v Tescu :o) Akorát, že u mě to dopadlo mnohem hůř :( Mé sushi se nedalo jíst a musel sem to vyhodit :( Rýže byla nepoživatelná, řasu sem asi měl nechat víc uležet, protože byla tuhá a takovávůbec divná. Místo ryby sem tam chtěl dát napoprvé jen nakrájenou okurku a ta byla asitim jedinym, co se z toho dalo jist. Naštěstí jsem prozřetelně udělal jen půlku rýže a zkoušel to jen na jedné řase, takže suroviny na další pokus bych měl, ale nějak nemůžu sebrat odvahu. Už sem měl sushi od člověka, který ho umí a chutnalo mi, ale to moje to ani vzdáleně nepřipomínalo :(
koukám, že oba bojujete s rýží. Lidičky, já bych k tomu nepřistupoval jako k něčemu jinému, prostě když vaříte klasickou rýží (né tedy tu v sáčcích), tak také uděláte dobrou rýži a tady je to samé.
Já jak jsem psal, tak vše chutnám během "výroby", proto se nebojte i Vy.
Kdo vaří omáčku, tak taky pořád do ní "hrabe" nějakou lžící :-)
Mě se jen zdá, že sushi KIT nebude asi to pravé, je možné, že v tomto setu použili nějakou obyč rýži a tak doporučuji tu pravou na sushi. I ta se dá koupit v obchoďácích, jen je nutné vybrat tu správnou a né tu v sáčcích :-)
Jsem netrpělivý jak dopadnou další pokusy, ale popravdě, i nám se to napoprvé nepovedlo.
K řase: Je to specifické jídlo, poprvé se mi ta řasa nalepila na patro a málem jsem se udusil, bylo to suché, lepkavé, takové o ničem, ale popravdě řečeno. Když si doma udělám sushi, tak ho konzumuji zhruba za půl hodinky až hodinku, protože něco trvá i ta příprava a já si doma nedělám 10 kousků :-)
hehe, to znám, sama tvořím sushi, ale kupodivu to všem v okolí chutná, což ale není mnou, ale tím, že mi při tom vždycky někdo pomáhá...hihi :-D
jinak, mohla bych vás poprosit o okomentování mého nového blogu (www.mitoko.blog.cz) který je fakt hrozný, ale nějak se začít musí, nee?? :D
Více lidí více zvládne a tak i já dělám sushi s manželkou :-) Ve dvou se to lépe táhne a hlavně je to rychleji připravené a já to většinou nemůžu vydržet a uzobávám! No, dobrou chuť :-)
hele pokud je to jeste aktualni a stale schanis neaky recepty atd tak se mi ozvy na mail konohamaru6@gmail.com nabo qip 218190114 neakou dobu sem makal v kuchyni v sushi baru takze se o neco mohu prece jen podelit